dimarts, 20 de desembre del 2011

EDUCAR NO ÉS FABRICAR GALETES

Aquests dies he estat llegint  un llibre que l’he considerat molt interessant, el seu títol és “educar no es fabricar galletas” de Jaume Josa. Aquest llibre em va arribar a les meves mans degut a que el seu autor treballa a la mateixa escola que jo i a més durant molta estona ha estat el director del centre.
És una sort poder llegir un autor que tens al costat i anar comentant tot allò que t’afecta en relació a la seva obra.  M’agrada la gent que té ganes de canvi, de millorar, de créixer. Això no és sinònim a ser voluble sinó tot el contrari. Aquest llibre ens crida i ens fa que ens adonem de les dificultats d’educar, ja sigui com a pares, mestres o simples persones que podem arribar a influenciar el nostre entorn.
Però ens encoratja a treballar, a modificar conductes, a pensar i canviar. I ens fa que ens adonem que cada dia és diferent que nosaltres som diferents i que la gent a la que hem  o volem educar també va canviant cada dia. Que el que avui val, demà ja no serveix perquè el món va canviant dia a dia.  Quan diem aquesta tasca la podríem fer l’any vinent ja anem tard, perquè els alumnes volen també lo darrer, el que ara es porta i no podem donar un producte de l’any anterior
Això implica un gran compromís per part de pares i professors. Estem capacitats per fer-ho. Com a pare una de les decisions més importants que he pres  ha estat on portava els meus fills a col·legi. No pot ser que una cosa que per mi era tan important, quan ja han entrat deixo d’implicar-me. Però com a mestre també  hem de veure que hi ha gent que fica moltes esperances en nosaltres que ens demanen que eduquem els seus fills i que canviem i transformem la societat. Però per fer-ho primer hem de voler canviar nosaltres, adonar-nos que igual que metges i advocats nosaltres no hem de deixar mai de formar-nos, d’educar-nos, d’estar cada dia a la última, de voler créixer i de transmetre tot el que sabem.
Des de que conec Jaume Josa totes aquelles coses que m’ha dit les he intentat ficar en pràctica i el resultat ha estat més que satisfactori.  Per tant al llegir-me el seu llibre he vist que ell ho fica en pràctica i que a sobre  funciona. Sense cap dubte la pedagogia està feta no solament per a que aprenguin els nois sinó també per a fer-nos la vida més fàcil a tots aquells que eduquem.
Encara fem classes de la mateixa manera que fa 20 anys i ens oblidem que Internet ja és aquí que el tenim a les nostres mans amb un mòbil, encara ensenyem lo mateix. Quan pensem canviar? Les necessitats són unes altres i nosaltres igual. Diem que el nivell educatiu ha baixat, preguntem-nos si és veritat i el nivell innovador de cada persona? I el nivell d’evolució de nosaltres? Si moltes empreses s’han adonat que un treballador content treballa més quan farem el mateix amb els alumnes?
Potser aquest article no és gaire bo, potser no us motiva a tots, però l’he escrit per agrair a Jaume la seva tasca com a docent i pel seu llibre. Crec que quan un escriu ajuda a transmetre el seus pensaments i acaba fent la vida als altres molt més fàcil.
La majoria dels meus lectors via bloc o facebook són educadors o pares estic segur que els agradarà aquesta obra. Crec que els pot ajudar en la seva tasca diària. És per a vosaltres el meu article.  Per nadal és un molt bon Regal.... regalar educació, formació, valors, esperança... un llibre, un petó, amor.